torsdag 6. august 2020

Åbjørdalen - Bindal 2020

 

Nordland – Bindal – Åbygda – Åelva - Åbjøra 2020

6. til 15. august 2020 - «En helt usannsynlig fangst!»





På tur:
 Kjell Hovde (far, 76 år), Anders Hovde (bror, 46 år), Martin Oterholt (49 år) og Lukas Oterholt (sønn, 14 år)



Dag 0 Torsdag: Gjerdrum/Enebakk/Kongsberg – Byåsen (Trondheim)

Vi har alle vært mye i Bindal, men for første gang var en hel uke avsatt til ren fiskeferie! Etter 7 Finnmarksturer, stod nå Nordland for tur. Og for første gang var bror Anders med i følget. Han har årelange erfaringer fra Åbjørdalen etter ukentlig elgjakt her i oktober. Farfar har også vært med på elgjaktlaget i mange år. Men fisking har de hatt lite av i området, så det var noe de så fram til.

Det var mye fram og tilbake hvor turen konkret skulle foregå i Bindal. Etter hvert ble det avtalt med Fridtjof Plahte at vi skulle leie Åbjørneset i Åbjørdalen fra Plathes Eiendommer. Men faktisk så sent som på veien oppover mot nord, ble det klart at Fridtjof isteden hadde reservert Åbjørstua til oss for en billig penge! Mot at vi tok på oss en vedsjau. Vi var ikke vonde å be – rettere sagt, vi var henrykt! Den trivelige Åbjørstua har helt andre fasiliteter med bl a innlagt vann og dusj.

Den store forskjellen fra tidligere år, ble dermed hyttetur og ikke telttur. Det var jo som bestilt fra Lukas som var klar for hytte denne gangen. Det var deilig med hytte, men må innrømme at jeg savnet ekspedisjonslivet, men det får bli neste år isteden. Planleggingsmessig greide vi ikke helt å omstille oss fra telt til hyttetur, så mye av bagasjen og matinnkjøpet var basert på telting, ikke hytte.

Litt styr rundt bil ble det også – jeg bestemte meg plutselig for å bytte bil i sommer, til en Audi E-tron. Min ett år unge Outlander skulle selges – og til slutt ble det Anders som kjøpte den og så solgte sin Mondeo. E-tron lot vente på seg, så da måtte det blir Outlander. Plass i bil ble dermed et tema, for det var større plass i gamlebilen enn nybilen til Anders. Og enklere ble det heller ikke da en del til skiboksen viste seg forsvunnet kvelden før avreise og all pargas til 4 karer måtte få plass i bagasjerommet! Dette gikk allikevel greit, uten at vi forsaket for mye av nødvendig utstyr:



God plass i Mitsubishi Outlander


Turopplegget skulle bli

-          1 åpningsdøgn i Åelva

-          5 døgn i Åbjøra.

-          1 avslutningsdøgn i Åelva

Oversiktskart over Åbjøra, følger nedenfor. Rutene er markert med stiplete linjer. Oversiktskartet er i størrelse 1:100.000. Ekvidistanse = 20m. Detaljkartene videre er i størrelse 1:50.000. 



Avreise torsdag 6. august

Tilbake til avreisen: Kl 14 serverte Lillian varmmat og så kjørte vi av gårde fra Gjerdrum kl 14.45. Google maps tilsa 6,09 timers kjøring (470 km) til Byåsen, der vi skulle overnatte. Inklusive pauser tok det temmelig nøyaktig 7 timer, så vi var framme 21.45. Underveis spiste vi burger på Deli de Luca. Vi hadde fått Abnb-overnatting til utrolige 400 kr inkl sengetøy, håndklær osv i Byåsen. Jeg buste inn på første og beste soverom, men der inne satt det ei tenåringsjenta i senga! Jaja, den jenta så vi ikke mye til ellers og leiligheten var jo finfin! Jenta var for øvrig landslagshopper på ski, Eirin Kvandahl.

Det ble litt dårlig søvn for meg i trang dobbeltseng, der Lukas bedrev turnøvelser gjennom natta. Så etter hvert evakuerte jeg til terrassen for å sove på utemøbel-madrassene. Der sov jeg godt😊

Det er totalt sett 12 timer i bil for å komme seg til Bindal. Så underveis hadde vi planlagt aktivitet for å sprite opp bilturen. Vi hadde lagd hver våre spotify-lister som oppmerksomt ble lyttet til og evaluert. I tillegg hadde vi lagd quizer med mange interessante spørsmål og sunn konkurranse. Lukas stakk til slutt av med seieren i Quiz-sammendraget!

Dag 1 Fre 7. aug Åelva

Det ble avreise kl 9 fra Byåsen, og etter 4.40 t var vi framme hos Fridtjof på Terråk. Deretter var det en tur i matbutikken hvor vi traff Ingeborg Aune. Så bar det videre til Aune-gården i Åbygda. Der var det ingen, så det var egentlig bare å dra videre til elva. Vi fikk innlosjert matvarene i eget kjøleskap hos Tor Arne, før vi dro for å kjøpe fiskekort. Ting tar imidlertid tid, så vi var ikke på plass i elva før nærmere kl 19.

Vi stanset først ved Lonet. Jeg spant av gårde, og det tok ikke lang tid før jeg fikk opp en 500 grams sjøørret i Lonfossens midtre stryk på en 32 grams Møresild gull/svart - C/R. Fin start!

Jeg gikk så på nedsiden av Lonfossen, og etter hvert kom også Lukas dit, men uten at vi merket noe der. Ei uke seinere møtte vi forresten en lokal kar som mente det aldri var noe å få rett på nedsida av fossen. Riktig det, også basert på vår erfaring.

Jeg gikk så ned i svingen litt lenger ned der. På det andre kastet –jeg slang sluken på andre siden av strømmen, dro den inn i strømmen – og bang! Fast fisk! Lukas kom løpende til. Dette var laks, og den var absolutt brukbar – største jeg har fått på i Åelva noen gang! Etter flere utras og et fortvilt øyeblikk der slurebremsen plutselig slapp helt opp og jeg trodde den var tapt, dro det seg mot landing. Men som alltid var det litt krefter igjen. Til slutt lå den allikevel der fint i stein-ura, og Lukas kunne ta et godt tak i sporden og løfte den herlige laksen på land – 4,8 kg – en fordobling av tidligere pers! Så digg! Og for en start på turen! Se for øvrig også forsidebilde av samme laks, med oss alle 4 bak.


Lukas skulle løpe tilbake til sitt utstyr som lå 100 meter lenger opp. Men jeg sa – «ta stanga mi og fisk andre del av hølen her, for laksen jeg fikk, styra på bare i øverste delen».

Lukas heiv uti med min stang – og bang! Laks igjen. Ny fin fisk, spola fram og tilbake – før den til slutt lå på land – tripling av hans pers – 3,0 kg (C/R)! 2 laks på 5 minutt, er det mulig!?


Tilbake i leiren ble det god stemning, landingsdram og deilig mat. Etter hvert fikk vi også besøk av Ivar og Synnøve som kom syklende på elsykkel.

Vi la oss til ved Lonet-plassen, uten å slå opp teltet. Midt på natta la Anders merke til at det kom en bil kjørende. Sjåføren myste faretruende i vår retning, men kjørte til slutt videre😊.

Monsen-gaver ble også utdelt ved Lonet:

  • -          Martin fikk cognac fra Farfar
  • -          Farfar fikk hjemmelaget slire, excped sovepute og Myran Mira spinner fra Lukas
  • -          Anders fikk Stangoteren fra Martin
  • -          Lukas fikk gjeddetang, regnponcho og deep diver fra Anders.



Dag 2 Lør 8. aug Åelva/Åbjørvatn

Dagen derpå ble det adskillig roligere på fiskefronten. Kom seint i gang og avsluttet tidlig. Sånn er det jo litt når man allerede har oppnådd drømmen. Elva hadde falt omtrent en halvmeter fra kvelden før.

Anders holdt mest på i Teinfossen, og der hoppet fisken som besatt – et fascinerende skue. Til slutt fikk han en laks på en knapp kilo. Jeg fikk et par mindre brunørret, ellers intet på kroken denne dagen. Her står Anders i Teinfossen:




Så varmt var det at det ble bading på Lukas og meg i Åelva (Lonet)




Også lonene overfor Troforsen ble prøvd – uten suksess denne gang. Fikk kilos-ørret her sist!

Etter hyggelig samvær og middag på kvelden hos Synnøve og Ivar på Aunegården, bar det oppover mot Åbjørvatnet.

Det ble litt komikk på Granbostad. Fridtjof hadde utstyrt oss med kode 1905 til lageret – selstendighetsdagen altså. Men den funket ikke! Etter litt prøving og feiling gikk låsen fint opp – med kode 1814! Detaljer😊

Vi hadde fått låne 2 båter, og med i den ene båten hadde vi en gedigen vedkløyver til vedsjauen.

Over Åbjørvatnet kom det et par skurer underveis, men det var omtrent det vi hadde av regn hele uka. Vi fisket underveis, men uten napp. Naturen er vill og vakker innover Åbjørvatnet. Vannet ligger så lavt som 79 moh, men fjellfølelsen er så til de grader gjeldende!

I Mesundet viser det bratte fjellet Mulingen råskap, der det står rett ned i vannet:

Og i enden av vatnet åpenbarer eksotiske Åbjøra seg med sin mystikk. Herlige områder. Men elva ser knapt fiskbar ut ved utløpet og videre oppover, for den byr på få skjulesteder for fisken, med jevn dybde på lys sandbunn. Men også i disse områdene er det mulig å ta fisk. 





Magisk over Åbjørvatnet

Dag 3 Søn 9. aug Åbjørvatn




 På vei ned Åbjøra på morgenen



Død elgkalv i Grønvikbekken


Denne dagen dorget vi Åbjørvatnet på kryss og tvers, med all verdens utstyr, men uten suksess. Jeg hadde et napp på markdrag utenfor Grønvikbekken, det var alt. Vi gikk i land akkurat der, og jeg gikk litt oppover bekken, men det tok lang tid før jeg fant noen fiskbare kulper. Langt oppe ble det 10 små pinner, men de fikk leve videre. Jeg fant en død elgkalv midt i bekken, et fascinerende skue.

Ut på vannet igjen, og vi endte til slutt på Granbostad, for å fiske i utløpet av Åbjørvtn. Der smalt det på en flott 900g ørret hos Anders – 44 cm, med en k-faktor på pene 1,06!



Jeg fikk også etter hvert fin ørret på 400, 350, 200 + 150x3. 1 ble tatt med, resten gjenutsatt.

På vei hjem fikk Faffen en fin 310gramer i Åbjøra. Mens Anders mistet noe tungt et sted i Åbjøra mellom de 2 båtplassene. Kun 3 av fiskene ble middag, resten satt fri - skulle etter hvert angre på det.

Til middag var det Anders som hadde opplegget. Han hadde kjøpt inn råvarer til en alle tiders fiskesuppe. Vi lagde fileter, og suppa ble rett og slett rågod og stemningen på topp!



 

Dag 4 Man 10. aug Nilsfinntjønnin

-          Distanse 15 km. 7 timer tur/retur.

-          Til høyde: 690moh, høydemeter å bestige: ca 600



Revelje kl 7. Dagen var avsatt til langtur – til Nilsfinntjønnan. Og for en fantastisk dag! Været var utrolig og dalen praktfull. 


Fossen ned fra Nilsfinndalen





Utsikt ved fossen og Åbjørvatn i det fjerne


Bergsprekk ved Nilsfinntjønnin



Endelig framme ved Nilsfinntjønnan og godt å hvile beina


Vi så drøssevis av rypekull, rein 2 ganger og ikke minst elg ved 2 anledninger! 



Men 0 fisk i vannet. Det skulle huse fin røye, men var altså helt dødt. I kulpene nedenfor vannet, vaket det for øvrig som besatt av småfisk. Brukte 3.40 opp og 3.15 ned. 



Her ligger restene av elgen Farfar skjøt i 2016

Da vi kom tilbake til starten på Åbjør-elva, så vi røyk fra et bål – det var Jan Bruvoll som var kommet på besøk, og han overnattet til neste dag. Trivelig! Jan hjalp oss også med vedkløyva så den var klar til dyst.

Dag 5 Tirs 11. aug Åbjøra

Dagen var avsatt til fisking i Åbjøra. Men været var ekstremt varmt, og vi kom oss ikke langt av gårde – kun til terskelen ved fossen. Varmen får ta sin del av skylda for det.

Bål hadde vi okke som, og det er jo trivelig i all slags vær!



Lukas har gått over terskelen og fisker i bare trusa.


Fikk en del småørret, men kort fortalt – Faffen fikk eneste ørret som var «stekbar», 170g.

Prøvde også Åbjørvtn – null hugg. Pga fiskemangelen satte vi et garn i vannet på kveldstid.

Georg Lande kom med malingsprøyta og fikk tatt dassene, kjøtthuset, Gammelstugun og rekkverket på Åbørstua. Han overnattet på Åbjørneset.

Dag 6 Ons 12. aug Kløyving/Åbjøra/Åbjørvatn

Revelje kl 8. Først tok Anders og Lukas garnet – 10 ørret og 2 røye, alle mellom 2 og 300g. Noe av fisken måtte kastes fordi den hadde stått for lenge. Men vi hadde uansett fått nok fisk til en ny runde fiskesuppe, denne gangen av typen Toro. Ikke like velsmakende, men absolutt helt OK.

Etter frokost var det prosjekt kløyving. Vi kjørte på med både elektrisk kløyve og manuelt med øks. Det var litt av en haug med stokker, men etter ca 25t samlet innsats var vi ferdig – og særdeles godt fornøyd med å ha greid hele haugen! 3 lange og høye rekker med ved var stablet:




Etter middag var det klart for tur, og da delte vi oss.

Kjell og Lukas prøvde Åbjørvatnet (0 fisk) og deretter utløpet ved Granbostad, og der ble det større suksess:


Lukas og Faffen fikk 6 fine ørret mellom 300 og 500g.



Lukas og Farfar på tur ved Granbostad

Etter ca 7 km kom vi til fossen ved MellomEnget. Der var det fint, og Anders fikk en flott fisk på 600g:



Vi bålet og koste oss der, før returen i kveldingen:



Vi fisket da de beste kulpene på nytt igjen. Det skulle bare bli ett napp på hele veien ned igjen – men ikke et hvilket som helst napp….

Det var ved Reingardsmyra det skulle skje. Vi var tilbake igjen ved hølen der det skulle gå «halvannenkiloser», men der vi ikke hadde merket noe som helst på veien opp.

Jeg gikk over til å bruke froskeimitasjon. På det 3. kastet kom det et enormt plask rett ved bredden. Tilslag – fast fisk! Anders gaulet om han skulle komme og håve?

Jeg nølte litt, men så ble det klart at fisken var stor – den var jo over kiloen! Anders kom ilende til og trasket rett ut i elva, med vann til knes og håven klar! Etter utallige utras og 10 håvingsforsøk, ble endelig fisken berget på land! 2,4 kg. – en fordobling av persen fra 1989!



Fantastisk ørret – 2,4 kg – 60 cm – k-faktor på 1,11



Fisken blødde kraftig fra gjellene, og vi besluttet «ingen release».



Dag 7 Tors 13. aug Utpakking/Aune-gården

 

Torsdag var Lukas klar for et avslutningsdøgn i lakselva. Dermed ble det utpakking, vasking og avslutning av Åbjørstua for denne gangen.

Underveis spilte vi kort og lagde plakat av drømmefisken, brukte elgpapp til dette:



Det hang mange slike papp-plater på veggene, men ingen stangfisket ørret var så stor som vår. Den største fra før var på 1,8 kg. Så 2,4 kg var bare helt rått!

Bilder fra terrassen før avreise:




Det ble seint før vi kom av gårde, så Lukas og jeg rakk bare et kvarters fiske på kvelden i Åelva (Teinfossen). På gården ble det sosialt og hyggelig med Tor Arne og Iver, før overnatting.

Dag 8 Fre 14. aug Åelva

Vi la oss i 2-tida. Allerede kl 5 var jeg klar for å fiske! Det var overhodet ikke planen, men da kroppen var våken, var det jo ikke så mye å lure på. Kl 05.15 parkerte jeg bilen og ruslet opp til yndlingsfossen – selveste Troforsen. For en plass! Det var lite vann og fint vær, og jeg kunne se laksen stå og svinse. Og det hoppet og spratt i ett spenna renn! Men ta, det ville den ikke. Uansett – at laksen hopper berger en gjennom et hav av kast og mange timer uten napp😊.

Skjønt, etter hvert ble det napp – men ikke fra det en skulle tro. Plutselig var det en brukbar fisk på kroken! Den tok omtrent ved terskelen. Det var litt trøkk i den, og det ble også dramatikk rundt landingen. Jeg stod oppe på fjellet og måtte ake meg ned til elva, for så å håve der. 1,0 kg flott brunørret – hvem kunne tro at noe sånt kunne vokse opp der, med all den fiskinga som foregår!



Det ble også sjøørret på 400 og 300g + et par mindre ørret.

Farfar innfant seg i 9-tida, men vi dro ned igjen i 10-tida uten laks.

Lukas lot seg overtale til å bli med i elva etter frokost/lunsjen, men da vi skulle dra av gårde, kom det opp at Iver hadde action på gang. Kuene skulle fanges inn, for noen av dem skulle hentes av slaktebilen. Dette måtte så klart Lukas være med på! Det passet i grunnen bra, for da fikk jeg vært litt sosial med Ivar og Synnøve i nabohuset.



Så kl 13 dro vi opp igjen. Lukas var nok litt klar for Lonfossen etter suksessen der sist, men det ble allikevel til at vi dro opp igjen i Troforsen. Farfar tok Teinfossen.

I Troforsen var det enda mer plasking enn på morran. Og på et tidspunkt tok det plutselig helt av – det begynte å nappe i ett sett! Lukas fikk først på en gigalaks oppi fossen! Den dro ned fossen, ut i stryket og føyk bare rett gjennom de 100 meterne med basseng, forsvant over terskelen, og snøret røyk tvert av! Tøft og leit! Han skrudde til slurebremsen så mye det var mulig underveis, uten at det hjalp noe. Og fra der han stod er det umulig å løpe etter. Den var stor!

Men på neste kastet hans hogg det igjen på oppi fossen! Denne dro bare ned det første stryket og holdt seg så i den første kulpen, der den pendlet fram og tilbake.

Til slutt kunne Lukas lande en flott laks på 3,5 kg – ny pers igjen!



Så var det min tur oppi fossen – det hogg til igjen – laks på 2,3 kg ble landet (C/R)!


Deretter var det Lukas som fikk laks samme sted på ca 1 kilo.



Her er kulpen etter fossen og stryket. Lukas kjører laks.

Men deretter ble det mye stang ut – de hogg til, men glapp i samme momentet.

Jeg gikk etter hvert tilbake til midten av bassenget og kastet derfra. Det var helt vilt – 5 kast på kort tid ga napp, men som glapp! Innimellom satt jeg meg fast og røyk. Slurvet så og gad ikke sette på fortommen på multifilamentet. Så amatørmessig! For så satt den! Stor fisk! Hadde ingen innvirkning på dens ferd, dro rett over i stein-smala på andre sida – ånei, multifilamentet! Og da røyk det.

Vi fant i etterkant ut at vi måtte ha hatt på laks 20 ganger til sammen på halvannen time! Det var så heftig at jeg tror aldri jeg vil oppleve maken til fiske noen gang igjen! Takk for opplevelsen og håper det går bra med de 2 laksene som føk videre med Oterholt-sluk i kjeften!

En erfaring underveis var at dersom det stilnet av på en type sluk, så var det bare å switche til en annen – da nappet det igjen! Jeg hadde flest napp på billige sildesluker i ulike farger, men hadde også på wobbler og Møresild 40g. Kanskje de billige slukene var grunnen til så mange tapte fisk, for mulig var krokene for dårlige.

Hvordan kunne det ta av så vanvittig på en gang!? Det virket som det over tid hadde gått svært mye laks inn, de ble kanskje aggressive på hverandre og på all sluken som irriterte – og plutselig klikka det helt for en hel laksegjeng på en gang!

Klokka var 16, og det var tid for å returnere til avtalt tid ved bilen. Ved bilen viste det seg at Faffen hadde vært på feil plass denne økta – ikke et napp der han var!

Lukas trives med de andre reglene som er i Åbygda – øvelseskjøring!

Så bar det tilbake til gården, der det ble pakking, mat og avskjed. Vi fikk dratt rundt kl 19 og var i Levanger ca 22.30. Abnb-leiligheten her var helt grei, men for så vidt ikke så mye mer – til kr 1.100. Det var i hvert fall veldig positivt å kunne fylle frysen med de flotte fiskene vi hadde med hjem fra turen: Laks på 4.8, 3.5 og ca 1.0 samt ørret på 2.4 og 1.0!

Dag 9 Lør 13. aug Levanger - Østlandet

 

Siste etappe. Det tok 7.11 å kjøre til Gjerdrum pluss pauser. Hjemme ble vi hjertelig møtt av Lillian og Mads som hadde disket opp med pizza.

Takk for gedigne opplevelser!

 

><((((º> ><((((º> ><((((º> ><((((º> ><((((º> >