mandag 2. april 2018

Hardangervidda på ski 2018: Tuddal – Rjukan – Helberg – Kalhovd - Gaustablikk


Hardangervidda på ski

Tuddal – Rjukan fjellstue – Helberg – Kalhovd - Gaustablikk

 

-         2. april til 8. april 2018

 



På tur: Christer Larsson (46 år) og jeg, Martin Oterholt (47 år)


Dag 0 Søndag: Ankomst Tuddal, Lislimarken

-          Overnatting: Egen hytte

Påsken med familien på fjellet ble avrundet 1. påskedag. Familien ble avløst av Christer som ankom søndag kveld for årets guttetur – Hardangervidda på ski! Tradisjonen skulle holdes i hevd – helt fra 2001 har vi ca annethvert år fått tillatelse hjemmefra til ei uke guttetur og sjøldigging. Denne gangen stod altså Hardangervidda på ski på programmet, den aller første av våre turer på ski. Vi overnattet på hytta til dagen etter, da turen skulle starte. Hovedinnhold:

-          Total lengde 110 km. Varierende lengde på etappene. Den første etappen på papiret den lengste og hardeste (etappene merket i gult på kartet nedenfor):

o   Dag 1: Lislimarken (Tuddal) -Rjukan fjellstue 30 km

o   Dag 2: Rjukan fjellstue – Helberghytta 13 km

o   Dag 3: Helberghytta – Kalhovdhytta 20 km

o   Dag 4: Kalhovdhytta – Helberghytta 20 km

o   Dag 5: Helberghytta – Gaustablikk 11 km

o   Dag 6: Gaustablikk – Lislimarken (Tuddal) 16 km




-        Søskred vurdert på forhånd til moderat fare: http://www.varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Vest-Telemark/2018-04-01

-          Kart: Bortsett fra det siste strekket mot Kalhovdhytta, hadde vi kart fra før (tok utskrift her).

-          Langtidsvarselet tilsa fint vær dag 1, deretter kaldt, vind og snøvær. Kulda slo ikke til, for øvrig stemte det bra.

-          Jeg så fram til det å forbinde vårt skiterreng i Tuddal med Hardangervidda og utvide horisonten. For når vi er på hytta, er det terrenget lokalt vi beveger oss i.


Dag 1 Mandag: Hytta i Lislimarken, Tuddal – Rjukan fjellstue

-          Distanse 30 km. Kupert. Overnatting: Betjent

Været var fantastisk hele dagen. Vi startet nordover med en del stigning første 2 km, til det såkalte Sinsenskrysset (merk S-en i midten). Deretter flatt vestover og ned en lang bakke til Bitringsnatten, der for øvrig bilveien over Gaustaråen er «bommet» for videre ferd om vinteren. Så lettkupert nordvestover. Første 6 km i oppkjørte spor.

Tok så av den for meg tradisjonelle traseen og inn i traseen til Gaustaløpet på ski. Rennet går helt til Selstali innerst i Gausdalen. Her var det svært bratt nedover og alt av smørning var borte i bånn av bakken, der vi traff grusveien nordover/oppover inn Gausdalen. Her var det stigning mer eller mindre hele veien opp til første vann.

Regnet på forhånd med at det i hvert fall ville være et scooterspor over vannene, og det slo til - det var til og med kvistet løype😊. Christer og jeg har tidligere vært på kanotur i Gausdalen, en nydelig kanotur over til sammen 7 vann, med relativt korte bæringer imellom.

Det var noe stigning mellom enkelte av vannene, fram til Selstali dit det går bilvei sommerstid fra andre siden (Rjukan), og der kanoturen i sin tid startet. Selstali var nå stengt.












Pause i enden av Aslakstaulvatn

Vi hadde derfra ca ei mil igjen til Rjukan Fjellstue og gikk bilveien nedover i greie scooterspor.

Dessverre hadde vi ikke helt skjønt avslutningen av etappen mot Rjukan Fjellstue. Vi skulle ha tatt av en ny grusvei til venstre etter Vemorkstoppen og gått oppe i fjellsida (altså på venstre side av elvedalen), fram til Skardfossdammen og krysset over ved demningen mot rv 37, for deretter ankomst Rjukan fjellstue. Isteden fortsatte vi grusveien nedover helt fram til rv 37 og ble traskende på asfaltveien oppover et par km fram til stua. Ikke så sjarmerende det, men det er altså mulig å gå på ski helt fram.

Overnatting: Vi hadde leid ei hytte med enkel standard. Det var ingen mat til salgs, men strøm, dusj og drikkevarer å få kjøpt. Dette er egentlig ei fjellstue med 40 sengeplasser, men de stengte for sesongen kvelden før. Innehaver var der og tok imot oss og betalingen. Det var spadd til en nydelig plass rundt ei bålpanne, der vi satt i solnedgangen og nøt vinteren på sitt fineste med en kald pils i hånda.

 

Dag 2 Tirsdag 3. april: Rjukan Fjellstue – Helberghytta

-          13 km, 4 timer. Stigning fra 850 til 1170 første ca 3 km, deretter flatt.

-          Overnatting: Selvbetjent

Dårlig vær størstedelen av etappen. Det dro seg til med vind og snøvær da vi steg opp på vidda.

Fra Rjukan Fjellstue gikk vi inn Hjerdalen. Kvistet løype hele veien. Vi tok av til høyre ved Ormefit, hvor vi fulgte sommerløypa til Skalketjønn og Fagerhaugtjønni. Opp fra Ormefit var det ganske bra stigning. Christer tok på fellene, og da ble jeg hengende etter. Lunsjpausa ble tilbrakt på terrassen til ei hytte for å få le for vinden. Hytta lå i en trang dal etter Fagerhaugtjønni. Fra sørenden av Våervatn fulgte vi østkanten av vannet i sommerløypa fram til Helberghytta.






Opptråkking av spor i kvista løype                   






















Flotte Helberghytta

Helberghytta var såkalt selvbetjent og veldig sjarmerende. Så helt nyoppusset ut, svært trivelig hytte😊. Vi var spent på hvor mye folk det ville være i fjellet, men vi skulle omtrent ikke se en kjeft hele turen. Så Helberghytta hadde vi for oss selv, også på overnattingen da vi returnerte. Vi fyrte opp så det ble lunt og fint.

En ny erfaring på denne turen var at vi fikk et hav av tid til rådighet etter ankomst. Som regel var vi tidlig på´n - sånn ca kl 9. Og til tross for vær- og føreutfordringer, var vi allikevel framme etter 4-5 timer, og da var det mye igjen av dagen! Sosiale var vi, men rakk allikevel å lese ut 2 romaner hver oss i løpet av turen! Har aldri lest ei linje på noen av de andre turene vi har vært!

En del av planleggingen til eventuelle kommende hytte-til-hytte turer vinterstid, vil bli å ha en plan B, der plan B er å kunne doble lengden på etappen ved behov på dager det går smooth. Været kan jo også slå seg virkelig vrangt, og da kan det bli plan C – å måtte ligge værfast.

 

Dag 3, onsdag 4. april: Helberghytta-Kalhovdhytta

-          20 km, 5 timer. Kvistet løype. Lettkupert på 1100-1200 moh. Overnatting: Betjent

Startet med stigning, 120 hm. Kvistet hele veien (vanligvis er det kvistet fra begynnelsen av mars til og med påsken).

Fra hytta gikk vi nordvestover til Ormshovda. Herfra mot vest til Ljostjørn og så nordvestover til Skånevatn. Videre mot nord til Strengen (stor demning), Haraldsjå og Kalhovd.


























Bedre og varmere vær onsdag, men da ble snøen kram

Skiene satt fint fra start, men utover dagen kom kladdene, og de ble verre og verre utover. Det var skikkelig kram nysnø. Vi pauset ved Strengendammen, og her hadde vi to vanvittige naturopplevelser:

1.       På vei ned til dammen kom vi inn i et område hvor reinen tydelig hadde tatt for seg av laven i terrenget. Vi gikk over en bakketopp og plutselig hadde vi mange tusen dyr rett framfor oss! Da jeg seilte nedover bakken mot flokken, fikk jeg bange anelser – en liten vakttropp stilte seg opp og gikk mot meg, så temmelig aggressive ut. Men plutselig heiv de seg rundt, og det ble bevegelse i hele flokken vekk fra meg. Tross nysnøen, trommet det i bakken og på rekordtid hadde mange tusen dyr forsvunnet rett framfor nesa på meg. Stor opplevelse! Kameramannen bak meg trøblet med teknikken, så intet ble foreviget på film.

2.     Ved Kalhovddammen traff vi så på en enorm flokk med ryper. Det er så godt å se slikt, for en art som mildest talt sliter litt. Mye nedover ned mot Kalhovdhytta.

Kalhovd turisthytte er jo et stort sted, men dessverre for dem og i grunnen fint for oss – vi var eneste gjester denne dagen! Litt rart egentlig, hadde forventet at f eks studenter kunne holdt det gående etter påske. Vi spiste nydelig 3-retters og hadde strålende oppvartning.




























Siste bakke opp til Kalhovd Turisthytte


Dag 4, torsdag 5. april: Kalhovdhytta-Helberghytta

-          20 km, etappe beskrevet ovenfor.

Før etappen satt vi med en helt fersk værmelding, og den var ganske så interessant: Kl 14 skulle det blåse storm med 30 m/s! Den hadde vi respekt for, men vi så at vi for det første ville være omtrent framme før vinden inntraff, og for det andre at vinden ville komme rett bakfra fram mot Helberghytta.

Underveis var det underlig å konstatere at det lenge var ett hundre prosent vindstille! «Stille før stormen» kunne ikke passet bedre.

Også denne dagen var det kladdeutfordringer. På slutten av etappen lå jeg et stykke foran Christer. Stormen var i gang og vel inne på hytta føltes ventetida lang. Men jeg slapp redningsaksjon, han hadde faktisk stoppet for å håndtere noe på telefonen midt i stormbygene😊.





























Kattevask må til og tradisjonen tro et eksponeringsbilde fra turen

Inne på hytta var det stemningsfullt. Det er noe eget når stormen uler utenfor. Eneste utfordring var det å gå ut for å gjøre sitt fornødne. Selv på lesida av hytta, fikk vinden tak i urinen og virvlet den opp i været😊

 

Dag 5 Fredag 6. april: Helberghytta-Gaustablikk (Kvitåvatn Fjellstue)

-          11 km. Helberghytta til Gvepseborg (Krosso-banen) og Hovdestaul-Kvitåvatn

Vinden hadde løyet mye, men ga oss fortsatt en grei dytt i ryggen på vei fra Helberghytta til Krossobanen. Det var fint føre, og de 8 km gikk unna på rekordtid! De første 5 km gikk i rimelig flatt terreng på ca 1100 moh. Deretter bar det nedover til 900 moh fram til Krosso-banen, som var oppe 10-16 man-torsd og 10-20 fredag-lørdag (se for øvrig beskrivelse av Krossobanen og Solspeilet i Rjukan


























Gaustatoppen - spesielt for meg å se «mitt fjell» fra denne retningen.
























På vei ned med Krossobanen.

Vel nede med Krossobanen, tok vi drosje 20 min til Hovdestaul, første serveringsstedet du kommer til i Gausta skisenter. Fikk høre av drosjesjåføren at det hadde blåst 30 m/s dagen før og at skisenteret hadde måttet stenge.

Fra Hovdestaul var det 3 km å gå fram til Kvitåvatn fjellstue ( tlf +4735092040), så totalt sett var dette en veldig grei dag. Kunne selvfølgelig bare gått de 16 km til hytta, men vi hadde jo booket både overnatting, 3-retters middag og peilet oss inn på sauna og svømmebasseng. Vi tok spa (oppe fra 7-19, kr 60) og deretter middag kl 19.

 

Dag 6, lørdag 7. april: Gaustablikk – Tuddal

-          16 km i oppkjørte spor.

Dette ble en veldig grei etappe. Overraskende nok var det oppkjørte spor fortsatt! Først var det en del stigning, så litt kupert. Siste 7-8 km var det bare nedover.


























Kjente trakter for meg  – Gaustablikkrysset ovenfor Gausta-råen.

Var framme på hytta etter et par timer. Strålende fornøyde med turen – frister til gjentakelse😊.




















Christer med utsikten fra hytta i bakgrunnen

 

VEDLEGG

-          -          Utstyr- og proviantliste

·         3 brød. Trenger brød og pålegg til:

o    Mandag morgen inkl lunchpakke (på hytta) og mandag kveld

o    Tirsdag morgen inkl lunchpakke og torsdag morgen inkl lunchpakke

·         Middagsmåltid til mandagen

·         Fjellski og staver med bred trinse

·         Ryggsekk med passe volum til innhold, 60 liter

·         På seg:

    • Skisko, gamasjer, nettingsuper over og under, bøff, ullunderbukse, ullsokker, vindtruse, lue, skihansker (tykke), ytterbekledning i vindtett bomull eller microfiber (dropper regntøy basert på værmeldingen).

·         Til hytta (og nød):

    • Ett skift ullundertøy, ullsokker, tykke ullsokker, fotposer (mulig å gå med ute).
    • «Lette inneklær»: Skjorte, olabukse
    • Varmejakke (boblejakke) som gir rask og effektiv varme i pauser. Tas utenpå ytterjakke i tørt vær. 

·         Vindvotter til å trekke utenpå skihanskene. Inkl innervott

·         Vanntett pakkepose som passer i sekken

·         Alpintbriller, vindsekk, feller, spade (Martin tar med, Christer trenger ikke)

·         Sovepose, Liggeunderlag

·         Førstehjelpssaker med m.a. gnagsårplaster/ sportstape

·         DNT-nøkkel Medlemskort i DNT

·         Toalettsaker, lett håndkle, vaskeklut, solkrem, toalettpapir

·         Kart, kompass, gps, kartmappe (mangler kart for etappen mot Kalhovd – tar en utskrift)

·         Multiverktøy , Fyrstikker/lighter, hodelykt

·         Termos, mat for dagen og drikkeflaske

·         Skismøring (Martin tar med det vi behøver)

·         Mobil-lader (kun på Helberghytta vi ikke har strøm, så dropper powerbank)

·         Badebukse til Gaustablikk

·         Penger/kort