søndag 23. juni 2013

Lakselv-Porsangermoen 2013


Finnmark – Porsanger – Lakselv – Lemmivarri Porsangermoen


Søn 23.- tors 27. juni 2013



På tur: Christer Larsson (41 år) og jeg, Martin Oterholt (42 år)

Vi, dvs Christer Larsson fra Kongsvinger og Martin Carlson Oterholt fra Gjerdrum gjennomførte sommeren 2013 en 5 dagers tur i fjellområdet Lemmivarri, ved Lakselv/Porsangermoen. Som vanlig var hovedmålet med turen å gå langt og oppleve flott natur, men også å fiske.  Tips var innhentet fra lokalkjent kollega Ulf-Inge Hegge på forhånd.

Etter fly med Norwegian opp (kun 2 timer), ble det drosje fra flyplassen og 12 km nordover til avkjøring ved Caskilbekk, og videre 3 km opp på fjellet til Caskilrohtu (en reindriftsplass), med hyggelig passiar med drosjesjåføren underveis. Alt av mat og utstyr var fikset på forhånd, så vi kunne få maks utbytte av ankomstdagen også. 

Turen var lagt opp som en rundtur med 4-5-timers etapper pr dag. Første delen av turen var i goldt fjellterreng, deretter ned i frodig dal, før avslutning i fjellet (nær Lakselv). De lengste etappene var innledningsvis, og deretter kortere etapper (og mer tid til fisking).



Proviantlisten er satt opp nederst. Det ble fiskemiddag hver dag, men også en runde Real Turmat. Vi bar i tillegg med oss brød og pålegg til alle dagene.

På veien traff vi ikke ett menneske, og følelsen av å bevege seg i ødemark, var i høyeste grad til stede, selv om vi var nære Lakselv og var innom Porsangermoen militærområde på veien. Det er med undring vi gikk og reflekterte over vårens debatt om å innføre avgrensninger for å hindre utlendingene i å oversvømme Finnmarksvidda. Vi hadde én hytteovernatting midtveis på Skogvokterhytta Rochi ved Stellejavrit, en veldig flott plass, men den var uten sommerbesøk før oss i 2013, det sier vel det meste om et lite overbefolket Finnmark.

På forhånd var det litt usikkert hvorvidt det ville ligge is på de høyereliggende vannene så vidt tidlig på året, men en rekordvarm Finnmarksvår, gjorde at det ikke fantes is noe sted, og lite snø.

Vi hadde varmt vær underveis, over 20 grader flere av dagene. Vi hadde litt regn på kveldene, hvilket gikk utover bålkosen, men det går ikke an å klage med tropevær og samtidig høljregn på Østlandet, der våre tålmodige koner og barn befant seg.

Fiskingen slo til for alvor, det ble nesten for bra. Begge er vi fangstmenn og lite fan av catch and release. Dagskvoten for hva vi trengte av fisk, ble imidlertid stort sett fylt opp raskere enn vi satte pris på. Drømmen var selvfølgelig å få riktig stor fisk. Det skjedde ikke, men vi landet mange fisker mellom 400 og 700 gram.

Kart: 187 Porsangmoen  og 198 Porsagu

Etappebeskrivelser følger nedenfor. Tidsangivelsene er fratrukket fiskepauser:



 

1.     etappe fra Caskilrohtu til Guollejavri, søn 23. juni

15 km, 5 t



Værmeldingen tilsa verstingvær, og mørke skyer tårnet seg opp rundt oss, men oppover dalen var det oppholdsvær og varmt. Vi gikk ca 6 km oppover dalen, stort sett i nærheten av et reingjerde, før oppstigningen tok til retning Gussarassa (742 moh). Samtidig kom regnet og tåka signede. Etter hvert ble det ganske ufyselig, så vi valgte å fortsette gåingen selv om vi burde ha spist. Til slutt fant vi en bergsprekk der vi kunne søke ly for været, slik at vi fikk tatt noen skiver.

Den ene sekken la vi på toppen over oss som tak, og da ble det riktig så koselig.  

Etter et par timer ga været seg, og da vi kom til nordvestenden av Guollejavri (514 moh) var vi såpass varme at vi valgte å stoppe for å fiske litt. Fristelsen ble stor da vi så det mylderet av røye i den lille bekken som rant ut der. Der bekken rant ut i vannet ble turens første fine fisk landet, en 300 grams ørret. På samme sted slo rett ved beina mine, en ca 1,5 kgs ørret etter sluken uten å treffe. For øvrig ble det en del smårøye.

Deretter gikk vi videre til sørøstenden for å campe.

Kveldens fiske: I vannet gikk det fin røye, det var det liten tvil om. Imidlertid vaket fisken stort sett utenfor kasterekkevidde. 2 ganger trakk de nærme nok til å nå fram. Første gangen ble turens vakreste fisk landet – en smellfeit røye på 400 gram:


Har vel aldri fått fisk med så stor mage – proppfull med vårdøgnflue og andre insekter. Den andre var vel på ca 500g, men glapp i landingen.
 

Den andre var på ca 500g, men glapp i landingen.


Der vi skal være - fisken skal nytes



2.     etappe fra Guollejavri til Milkesjavrit, man 24. juni

15 km, 5 t



Lettgått og praktfullt ned den vakre Cahkalavzi-dalen. 
Christer ved fossefall på vei ned dalen.

På kartet så det ut til å kunne bli noen myrutfordringer nede på flata, men det gikk helt fint. 
Svært lettgått ned dalen.

Vi passerte den flotte bekken Gakkajokka på ei bru og bestemte oss raskt for å ta lunsjen der og i tillegg sjekke ørreten. Merkelig nok fikk vi ikke fisk her, kun ett napp. Deretter gikk ferden videre ut på militærveien som vi fulgte et stykke nedover-
Voldsomt juv kan skues fra der vi gikk på Porsangermoen-veien

Så trakk vi inn i terrenget der veien gjorde en sving. Kursen var satt mot Milkesjavrit. Her ble det mer strevsom gåing i et svært så kupert terreng, noe som skulle følge oss videre helt fram til utløpet av morgendagen. I den kolossale varmen ble det en svett tur. Til slutt fant vi det flotte Milkesjavrit, ved foten av Gagga-fjellet som vi hadde gått langsmed fra vi forlot veien en par-tre timer tidligere. Vannet har fått navnet sitt pga den melkehvite smågrusen som utgjør bunnen i vannet. Vannfargen er for øvrig grønn, ser nesten ut som brevann. Straks vi nådde vannet, møtte oss et nydelig syn – halvkilos ørreter som svinset av gårde nærme land! Vi fant en perfekt teltplass på en liten odde. Etter hvert startet fiskingen, og vi fikk oppleve det beste fisket på turen. Jeg alene fikk 9 ørret på sluk, alle mellom 400 og 500g. Christer fikk 5 på mark. Generelt var fisken mindre på mark enn på sluk.

3.     etappe fra Milkesjavrit-Ladjojavrit-Stellejavrit, tirs 25. juni

11 km, 4 t



På 3. etappe siktet vi oss inn på et anbefalt vann for lunsjpausen; Ladjojavrit. Det var mye opp og ned dit, tillegg til at vi pådro oss en litt unødvendig ekstrasløyfe da vi holdt for langt mot nord. Også i dag var det strålende vær og veldig varmt – 25 grader!

Vi lunsjet ved en anbefalt vik i Ladjojavrit, og der beit fisken villig vekk, både ørret og røye. Jeg fikk 6 og Christer 8 – størrelsen var sånn ca 150-250g.

Så gikk vi videre på en utydelig sti forbi noen vann og fram til veien. Vi tok av veien før en bratt bakke og gikk mellom Lille og Store Juovssajavrit. Det gikk greit å gå over den brede, men grunne bekken, uten å måtte ta av oss på beina. 


Vi tok så sikte mot Stelletjavrit, der en liten gulrot ventet – overnatting i hytte. 

Skogvokterhytta

Skogvokterhytta ligger lengst mot nord ved vannet. Veldig koselig hytte, men dessverre var den ikke tett for mygg. Det endte med at Christer la seg i teltet, mens jeg la meg med mygghatt dynket i tjæremiddel og sov-i-ro i øra. Det gjorde nytten, men tjære luktet det av meg flere dager etter hjemkomsten.


Ellers fikk jeg badet i vannet, deilig!

Fisking i Stelletjavrit: På mark beit det i ett sett, måtte bare slutte å fiske. Christer fikk 6 fisk på åtte kast, ett napp og ett kast uten fisk! Jeg fikk 6, stort sett på sluk. De vi kunne slippe ut, ble løslatt. Jeg fikk en 300g røye, ellers var det ørret, den største var 350g. Skogvokterhytta i Rohci, Porsanger:


 Inne i hytta hang det en plakat med beskrivelse av hvordan den var bygget

Ellers fikk jeg badet i vannet, deilig! Fisking i Stellejavrit: På mark beit det i ett sett, måtte bare slutte å fiske. Christer fikk 6 fisk på åtte kast, ett napp og et ett kast uten fisk! Jeg fikk 6, stort sett på sluk. De vi kunne slippe ut, ble løslatt. Jeg fikk en 300g røye, ellers var det ørret, den største var 350g. 

https://www.godtur.no/tur/turmal/1696


Fiskemåltid inne på hytta


Og båling utenfor hytta 


4.     etappe fra Stellejavrit-Store Holmvann, ons 26.  juni

11 km, 4.10 t



Vi startet med å gå litt over 220 høydemetere opp. Vi skulle så følge stien mot Lakselv, men den var kun synlig enkelte plasser. Til slutt ga vi opp stien og bare fulgte terrenget - da ble framdriften enklere. 

Furu med lav kryp

Etter rasten gikk jeg ned lia og fisket i et navnløst vann.  Jeg fikk bare et kvarter til disp, men i løpet av den tiden banket det på ørret på 700 og 400g på spinner!


Ved Store Holmvann var det flott. Etter en overskyet dag med litt lavere temperaturer, smakte det godt med strålende vær på kvelden og bålkos. Fisket ble også brukbart, fikk 3 ørret på sluk; 250, 600 og 600g.




5.
    
etappe fra Store Holmvann-Lakselv flyplass, tors 27.  juni

10 km, 2.15 t




Vi stod opp 0615, med avmarsj 0715. Det skulle imidlertid vise seg at vi hadde beregnet veldig god tid, ettersom flyet ikke gikk før 14.10. Vi ankom derfor 2.45 min før flyet skulle gå!

Stien fant vi med en gang ved enden av vannet, og det var veldig lettgått hele veien.  Det kom på et ATV-spor, og rett etterpå tok stien av til venstre. Vi fulgte den ned til E6 som vi fulgte ca 20 min. Vi fulgte så en gangvei som førte oss gjennom et boligstrøk og til sentrum og deretter til flyplassen.

Med meg hjem hadde jeg de 5 siste ørretene. For øvrig hadde vi spist det meste av pålegg og brød. 

Gnagsår har blitt en naturlig del av sliteturene


Reinsdyr på Banak flyplass

    ><((((º> ><((((º> ><((((º> ><((((º> ><((((º> >

     

    Christer Larsson (41 år) og jeg, Martin Oterholt (42 år)

    Vedlegg: Utstyrsliste

    UTSTYRSLISTE:

    Ha på seg: Nettingsuper over og under, sokker, ulltruse, myggskjorte (ikke hvis jakke), caps, goretex jakke og bukse (norrøna dovre), plastkopp i lomma til å drikke i bekker, belte, fjellstøvler, fotoapparat, kniv, myggolje, vanntett kartmappe med utskrift av turbeskrivelser, kart, gps, ekstra batterier, notisbok og penn

    Klespose: Super over og under, sokker (ikke brukt), fleecejakke, turhåndkle, sovepose med hodepute (oppblåsbar)

    Fiskeutstyr: Liten fiskeveske med det meste:, mygghatt, 2 bokser meitemark, myggmiddel (tjære – ekstra sterk), håv, 2 fiskesneller (brukte ekstrasnella omtrent ikke), 5-delt stang, ekstra teleskopstang (nesten ikke brukt – kunne vært stivere – til langduppen

     

    «Teknisk pose»- gjennomsiktig plastsekk: Paracet, sportstape, bitteliten shampoflaske, hotellsåpestykke i plastikkeske, tannbørste, bitteliten tannkremtube, bitteliten solkremtube, ørepropper i liten plastboks, pyriseptsalve, liten lommebok med dnt-medlemskort, førerkort og bankkort, dnt-nøkkel, kompass, dorull og tørkerull i plastikkpose, skoimpregnering på flaske (i plastpose) kun brukt 1 gang, førstehjelpspakke, støttebandasje, sårpute (skumgummi), compeed

    Stormkjøkkenpose:

    Stormkjøkkenpose: Stormkjøkken, Brenner, fyrstikker (i stormboks), salt og tennbriketter, i plastpose, 1 ltr rødsprit (litt igjen), tursag

     

    Side- og frontlomme: Leirsko, stor vannflaske, liten termos (uten kopp), telt 3,6 kg.

     

    Hovedrom: Liggeunderlag

     

    Matpose: Spiseboks med bestikk, alufolie, 4 brød, solbærsirup, kaffe (Brasero m åpne/lukkemekanisme), Rørossmør 250g (hardt, men det var i grunn bra), melangeflaske (husk å ha plast under skrukorken), salt, sitronpepper, alufolie, 4 poser potetmos, 6 rett i koppen, 6 frokostblanding, 14 Real turmat. Pålegg: Skinkestek, nøkkelostskiver, bringebærflaske, salami, baconost, sognemorr, makrell i tomat på tube, nugatti på tube. Erfaringer: 1 brød var 1 for lite, mer makrell i tomat. 6 fiskemiddager (m potetmos). Spiste stort sett 2 middager pr dag.

    Huskeliste: Batterier til fiskevekt og til GPS (4 batterier nesten brukt på denne tur), lade tlf og kamera, klippe negler, raspe føttene for dårlig hud, slipe kniv