lørdag 5. juli 2003

Glomma, Norges lengste elv fra start til mål - 2003


Glomma, Norges lengste elv fra start til mål


5.-17. juli 2003


Christer Larsson fra Kongsvinger og Martin Carlson Oterholt fra Skedsmokorset padlet Glomma på 12 dager, sommeren 2003. Turen var meget spennende og morsom fram til Elverum (dag 5), og bød på heftige stryk og flotte opplevelser. Strekningen fra Elverum til Glommas ende i Fredrikstad, bød derimot på mye slit på flat elv ispedd bæringer forbi kraftverk. Til vanlig er det å padle flat elv en harmonisk og fin naturopplevelse, men pga det store antallet km som skulle slukes hver dag, ble denne delen av turen en tålmodighetsprøve og et slit. Samtidig er det med målopppnåelse viktig, og det å padle hele Glomma er et langt bedre mål enn å padle halve Glomma. Bortsett fra det, anbefales det sterkt å nøye seg med halve distansen (forutsatt at du har padleerfaring og fysikk til det).


 

Det oppgis at hele Glomma totalt er 611 km, men fra Aursunden ved Glåmos der det er naturlig å starte turen, beregnet vi distansen til 570 km. Av dette padlet vi 490 km. På 3 lengre strekker ble det transport, totalt 80 km:

1.      17 km Tolga (Humlefjell-Kvennan). Tolga byr på 4 tøffe fosser som kan padles, men som utgiveren av kartboka, O.T Ljøstad sa: ”Aldri uten velt”. Vi valgte transport.

2.      38 km Høyegga-Atna. Her er vannet borte fra elva (ledes over til Rendalen). Umulig å padle hvis ikke vannstanden er ekstremt høy.

3.      25 km Mørkfoss – Vamma. Strekket byr på 4 kraftverk og farlige understrømmer.

 

NVEs varsel om vannstand, tilsa normal til høy vannstand. Vi opplevde derimot vannstanden som lav, hvilket også ble bekreftet fra lokale folk. Vi var generelt meget heldige med været og vinden. Badevannet ble helt topp halvvegs.

 

Det sies at Glomma ikke er spesielt velegnet for padling. Det skyldes et meget stort antall kraftverk, totalt 17, i tillegg til flere andre bæringer forbi fosser. Forseringene forbi kraftverk er høyst ulike – noen steder medfører det kilometervis med trilling. Andre steder er det bare noen meter forbi demningen.

 

De 3 siste dagene kunne vi utmerket ha slått sammen til 2 dager, for øvrig var dagsetappene ideelle for oss.

 

Utstyr: Ally kano er det eneste farbare skal man ha noe glede av turen. Den må ha spruttrekk. Kanotralle må man ha. Husk hjelm og padlevest (ikke selvoppblåsbar). I tillegg karabinkroker til å feste utstyret, samt store vanntette pakninger (også for å skaffe oppdrift) og vanntette pakninger til mobiltelefoner, kamera og ikke minst kart.

 

Kart: Ljøstads kartbok ”Glommaguiden” er vanvittig bra, og er et must! Kartene som omfatter strekket fra Glåmos til Elverum, viser bl a strømhastighet, strømkanter og kilometermarkering. Kartene er i målestokk 1:18 000. Strømhastigheten karaktergis fra 1-5, der 5 betyr ufarbart og alt over 3,5 bør besiktiges.

 

Fra Elverum og ned brukte vi 3 fylkeskart. Det funket for så vidt, men målestokken var såpass grov at vi gjorde noen feil der vi skulle forsere kraftverkene. Anbefaler derfor i utgangspunktet 1:50 000 kart, selv om man kommer langt med beskrivelsene nedenfor. Vi kjøpte Køhns bok ”Hundre padleperler”. Boka beskriver turen, men er helt unødvendig med beskrivelsene nedenfor. I tillegg er flere av etappebeskrivelsene feil, blant annet beskrives bæringer forbi en rekke fosser som det kun burde vært advart mot hvis man svømmer! Tipper de aldri har eksistert.

 


Første delen av turen bar preg av villmark og flott natur, fisking og overnattinger i telt. Siste halvdel tviholdt vi ikke på telt-overnattingene og hadde 3 overnattinger hos gravid kone, kjæreste og foreldre. Dette fikk vi en del kritikk for, men vi så ingen grunn til å tviholde på teltovernattingene etter at vi kom inn i sivilisasjonen. Det viktigste var tross alt padlingen.

 

Sommeren er agurktid, og avisene var svært interesserte. Både Glåmdalen, Romerikes Blad og Sarpsborg Arbeiderblad hadde store oppslag om turen.

 

 

DAG 0 LØRDAG 5. JULI


Ankomst Glåmås


·         Generelt: Må si fra til konduktøren hvis du ønsker å gå av på Glåmås

·         Tid: Tog 13.49 fra Lillestrøm. Ankomst Glåmås 19.20, 5,5 timer

·         Vær: 30 gr. og sol hjemme, 10 grader, overskyet og vind på Glåmås – kaldt!

·         Fisket: Prøvde oss litt, uten å få noe. Generelt et meget bra sted å fiske. Christer fikk 200 grams ørret på stå-snøre om morgenen.

 

Slo leir ved Krokhølen (270 km fra Elverum), der elva gjør en 90 grader. Møtte fiskeoppsynsmann. Han narret oss først i fella så vi innrømmet at vi ikke hadde tenkt til å kjøpe fiskekort, deretter ga han oss lov til å fiske fritt. Kult!

 

DAG 1 SØNDAG 6. JULI


Glåmås – Hummelvoll, 38 km – 8.00t


·         Vær: Fint vær til kl 12, så overskyet. Fint vær fra kl 15.30 igjen.

·         Tid: Avreise kl 10.45, framme kl 20.00

·         Generelt: Artige stryk. Strykene dag 1 har ikke bydd på store utfordringer, men langt festlig stryk-strekke etter Håelva ved Røros (ikke nødvendig å besiktige på forhånd). To bæringer

·         Fisket: Dorget litt ved Havsjøen, Røros. Tok gjedde på 1,3 kg på Atom-sluk. Fisket på Humlefjell var visstnok formidabelt, og persen til innehaveren var en ørret på 5,3 kg! Masse fiskere der, men vi prøvde oss ikke

 

Fikk ikke festet sprut-deksel – det måtte limes på viste det seg (burde kanskje ha skjønt det). Dagen forløp imidlertid uten at vi hadde noe bruk for å ha det på. Det ene spantet på kanoen var ødelagt til tross for araldit-liming – må borres opp og festes med en skrue senere.

 

Første hindring var Ormhaugsfossen som har et fall på 6 meter. Uerfarne som vi var, la vi inn til land i litt for god tid i vika inntil toglinjene, og valgte å trille kanoen bortetter toglinjene. Vi kunne med letthet ha lagt til nærmere fossen og båret de få metrene forbi den. I tillegg ble det meget farefullt å oppholde seg på toglinjene, men heldigvis kom det ikke noe tog. Vi fikk også første erfaring med at bæring tar lang tid!

 

Tabbe 2 ble begått like etter, km 265 – Orvos Camping. På kartet var det angitt et 5-er stryk. Vi valgte å vasse og lose kanoen i elva til høyre. Antageligvis var det helt greit å padle til venstre (uten at vi fikk sjekket det sikkert). I det høyre løpet var det lite vann, men masse spisse steiner, og det var kronglete å dra kanoen over.

 

Meget idyllisk og flotte stryk etter Håelvas innkomst fra Røros. Lange strykstrekker.

 

Lunsj etter 22 kms padling kl 15.20 ved km 248, rett ved Havsjøen på kommunegrensa mellom Røros og Os. Avgang derfra kl 16.50. Trilling forbi Røstfossen kraftverk (km 244). Fint å ta opp på venstre side, fin trille-vei både før og etter kraftverket. La ut kanoen rett etter kraftverket igjen. For øvrig er det et fint lunsjbord ved kraftverket. Steinete før Os bru (der vi også hadde en liten ”is-stopp”) og før Humlevoll. Framme kl 20.00 på Humlevoll, Humlefjell camping. Fikk mildest talt en meget ”varm velkomst” fra hr Humlefjell – ble skjelt ut for tjuvfiske fordi vi hadde en håv liggende oppå kanoen; ”Her er ´re fiskepoliti”! - brølte han (Skjelve, skjelve!). Lite ante vel han kanskje at vi 10 meter senere skulle legge til for å overnatte på hans campingplass! Så vi var mildest talt skeptiske da fyren - med krummet nakke - kom småjoggende mot oss, men heldigvis har vel sjelden førsteinntrykket stemt så dårlig. Karen var turens hyggeligste, og vi fikk bl a dealet til oss transport forbi Tolga til Kvennan camping (km 215) for kr 150 kr. I tillegg lovte vi å sende kort fra Fredrikstad, og det gjorde vi. Kostet 60 kr for å sette opp telt, 10 kr for dusj. Det var masse fiskere der, nazier fra Sverige.

 

DAG 2 MANDAG 7. JULI


Kvennan – Alvdal, 47 km – 7.40t


·         Generelt: Rolig elv, stenørken her og der. Forholdsvis kjedelig dag uten stryk, lange flate strekk.

·         Tid: Avreise fra Kvennan Camping kl 11. Ankomst kl 20

·         Vær: Begynte å regne i det vi la til under Tynset-brua. Lett regn om kvelden, men fin temperatur hele dagen.

·         Fisket: En kar tok 5 store harr før vi ankom teltplassen, men vi fikk ingenting.

 

Startet dagen med å feste spruttrekket, det gikk meget enkelt med kontaktlimet som fulgte med. Deretter transport i 17 ”elve-km” forbi Tolga - fra Humlefjell camping til Kvennan camping. En tysker omkom i Tolga uken før.

 

Ankomst Tynset kl 13.20 etter 14 km. La til under Tynset-brua og gikk til Tynset sentrum for å spise (bra timing med tanke på regnværet). På veien fant vi Ola K Slåtvolds prakftulle kniv i gresset, som vi leverte til sportsforretningen på senteret - dagens gode gjerning. Avreise fra Tynset kl 15.00.

 

Opprinnelig plan var å slå leir for kvelden i nærheten av Alvdal, men brua i Alvdal bråket så grusomt at vi måtte dra videre. Etter å ha trøblet litt med å finne en fornuftig teltplass, fant vi et idyllisk sted ved Kveberg bru ved km 168 (4 km sør for Alvdal). Det eneste aberet var at stedet var innmark, slik at vi formelig vasset i husdyr-ekskrementer. Fra Tynset padlet vi 31 km på fem timer – dvs 6 km/t i snitt i et parti der elva ga lite strøm. Litt slitne ved ankomst.

 

DAG 3 TIRSDAG 8. JULI


Alvdal – Koppang (minus Høyegga), 32 km - 4.35t


·         Vær: Bra vær til tross for dårlig værvarsel, et par byger var alt.

·         Tid: Avreise kl 10.15. Ankomst Koppang kl 17.05

·         Generelt: Mange utrolig bra stryk, festligste dagen!

 

Stoppet ved Langodden camping, der vi avtalte transport med Landfastøyen camping litt lenger ned. Fikk beskjed om at det var umulig å padle Høyegga pga for lite vann. Vannet ledes her over til Rendalen. Svært festlig stryk (karakter 4,5) til venstre, før campingen. Gikk knirkefritt uten besiktigelse. Ankomst kl 12 etter 8 km padling.

 

Kjørte deretter med en hyggelig lærerskole-student til Atna camping, 43 ”elve-km”. Han var virkelig av typen som gledet seg over livet etter å ha flyttet fra Tønsberg, senket stressnivået og funnet roen i fjellheimen.

 

Avreise fra Atna kl 14.15 – ankomst Koppang kl 17.05 – 24 km på 2.20t = ca 10,3 km/t! Kjempeartig hele veien! Padlingen gikk veldig bra, manøvrerte perfekt. Utfordringen var de mange store steinene som stod opp som slalomporter i løypa. Fikk brukt konsentrasjon og fysiske krefter hele veien, kongene av elva! Gikk i land ved Tønnes camping på Koppang, men den var nedlagt. Vi rigget oss til ved den gamle kiosken på plattingen - under tak, men i fri luft. Greit å slippe teltet for en natt.   

 

DAG 4 ONSDAG 9. JULI


Koppang – Rena, 58 km – 7.20t


·         Vær: Fint vær til ca kl 14. To skybrudd deretter.

·         Tid: Avreise kl 09.40. Ankomst kl 17.30

·         Generelt: Mange fine stryk, festlig dag.

 

Utsjekking tar kortere og kortere tid. Kongene av elva fra i går, startet dagen med å dundre rett på en stein som vi absolutt burde ha sett – jaja, det gjelder å være oppmerksom hele veien. Vi fikk snudd kanoen sittende i den uten at det var fare for velt. Fine elvedeltaer, f eks ved Koppangsøyene, og Ljøstads kartbok var gull verdt på en annen måte denne dagen; elva delte seg i mange store og mindre løp. Da var det bra å kunne se på kartet hvor det var dypest. Bare en gang i løpet av dagen måtte vi ut av kanoen fordi det var for grunt. Mange morsomme stryk, rask vannføring på elva. Gjennomsnittsfart på 7.9 km/t i løpet av hele dagen! Også noen få rolige partier.

 

30 min pause på Stai (Evenstad), et punkt som het Svingen (km 74). Vi la til på båtplassen på høyre side, og gikk rett på daglivarehandelen ovenfor elveløpet. Vannvittig stryk ved km 68 på Rasta der elven Søkkunda renner ut (løpet til venstre for Spongøya), kun angitt til 3,5 på kartet! En svær bølge reiste seg foran oss – herlig!

 

Slitne da vi kom fram, kl 17.30. Overnattet på Rena camping og bevilget oss selv hytte – hvilken luksus! Det var til og med TV på hytta – og hva fikk vi se: En sørlending som nær hadde blitt drept av mygg! Han hadde knust hvert bein i ankelen, gikk på armene (4 km på 5 døgn), tenkte på mor si og ba Gud se i nåde til ham!

 

DAG 5 TORSDAG 10. JULI


Rena – Skjefstadfossen kraftverk, 44 km – 7.30t


·         Generelt: To svært heftige 4,5-stryk, 3 bæringer

·         Tid: Avreise kl 10.40 fra Rena (km 35). Framme kl 19.30

·         Vær: Stekende sol, vindstille. Ble skikkelig brent. Feber mot kvelden.

 

Svært spente før Åsta, et 4,5-stryk (km 27). Fikk råd om å holde oss til høyre inn i stryket for å unngå å smadre inn i fjellveggen – elva gjør nemlig en sving mot høyre. Det var helt problemfritt å holde høyre, men ganske snart ble det klart at det ble lite gøy å ”safe´n”. Vi styrte derfor mot midten og fikk noen heftige bølger mot slutten.

 

Indset-fossen var fantastisk, et 4,5-stryk (km 17). Vi la til ved venstre bredd før stryket og så over det på avstand. Vi så en grei trasé igjennom og bestemte oss for å la det stå til uten å bestiktige det fra land. Vi la oss omtrent midt i stryket som innledet med et voldsomt fall (ca 4 meter), ned i bølgedalen og opp igjen, det var som om kanoen stod loddrett i vannet! Det fortsatte med et voldsomt fall til, og så enda ett. På det tredje fallet tverrstilte kanoen og vi var ille ut og kjøre, men heldigvis var stryket da ferdig. Hadde det vært ett fall til, ville vi vært rundt. For øvrig den eneste gangen i løpet av turen at vi var noe i nærheten av en velt. Utrolige bølger!

 

Øksna merktes knapt, et 3,0-stryk (km 14).

 

Strandfossen kraftverk. Ljøstad snakket om en potensiell mulighet forbi kraftverket til venstre, men det skjønte vi lite av. Måtte til slutt padle helt over til høyre. Der var det en fin båt-opptakingsplass (litt bratt!). Halvtimes trilling på fin grusvei ved siden av kanalen inn mot kraftverket. Tok av vei til høyre rett før kraftverket og trillet rundt og inn til venstre foran bygget. Framme kl 14.30. Fint lunsj bord, halvtimes lunsj.  

 

Prestfossen i Elverum. Valgte å bære forbi etter råd fra Ljøstad som hadde padlet den mange ganger, men aldri uten velt! Til venstre går Klokkerfoss-løpet, men der er det for lite vann til at det skulle være aktuelt. Kanoen ble tatt opp litt til venstre på øya, på et svaberg. Trillet omtrent rett fram på sti gjennom skogen, la ut ved en ørret-dam. Vi besiktiget fossen, og den så meget tøff ut, dog ante vi en mulighet midt i hvis det skulle være aktuelt å vende tilbake senere en gang.

 

Deretter flat og kjedelig padling fram til Skjefstadfossen kraftverk. Fant flaskepost, med blant annet følgende tekst: ”Du som finner denne flaskeposten er – ja hva skal jeg si – dritdum!”. Tok opp kanoen til venstre, ved et metallskrog. Fin plass å ta opp. Gikk deretter til venstre og så til høyre langs hovedveien. Tok deretter av første grusvei til høyre. Ca 2 km å gå langs grusveien, før vi tok av til høyre ved en bauta. Litt lenger ned stod det et flom-merke fra 1995 – helt utrolig hvor høy vannstanden var (7-8 meter over normalen)! Kom deretter ned til Skjefstadfoss-stranda. Glimrende overnattingssted; gressplen + bord og sitteplasser i form av trestokker.

 

DAG 6 FREDAG 11. JULI


Skjefstadfossen – Namnå, 56 km – 10.00t


·         Generelt: Kjedeligste dagen på hele turen, to bæringer

·         Tid: Avreise kl 08.30. Ankomst kl 20

·         Vær: Lei motvind hele dagen, overskyet. Duskregn mot kvelden

·         Fisket: Fisket litt på Namnå, uten et napp.

 

Stod opp kl 07.15, avreise en time og et kvarter senere. Evakueringen tar kortere og kortere tid for hver dag.

 

Braskereidfoss kraftverk. Fint å ta opp til høyre, fin vei forbi kraftverket  på samme side – meget kort trilling. MEN: Med den grove målestokken var kartet vanskelig å lese, så vi tok opp på feil sted, ved Braskereid bru – 1,5 km lenger opp. Ble intervjuet av Glåmdalen. Artikkelen stod å lese Lørdag 12. juli.

 

Padlet så ca 1 time til Eidsfossen kraftverk (ca 2 mil), litt mildere vind. Tok opp på sandbanke til venstre. Fulgte sti oppover, men litt kronglete allikevel – spesielt over et gjerde før hovedveien. Gikk til venstre, tok av grusvei til høyre. Tok til høyre før stort gult hus etter ca 1 km. Bratt bakke ned. Fint å sette ut kanoen der! Tok lunsj nedenfor Eidsfossen kraftverk.  Møtte moren til Christer på Flisa, godis-forsyninger! Slo leir på Namnå. Utrolig mye mygg!

 

DAG 7  LØRDAG 12. JULI


Namnå – Kongsvinger, 48 km– 8.00t


·         Generelt: Fin dag, Norsfossen og Gjølstad-fossen, herlige utfordringer!

·         Tid: Stod opp kl 07.15. Avreise 08.30. Framme 18.00 (1,5 t pause)

·         Vær: Noe skyet, lett medvind (det perfekte vær!)

 

Møtte Bækkan på Norsfossen, filmet oss ned stryket. Det gikk som en lek. Safet litt til høyre til å begynne med. La oss etter hvert midt i og fikk noen svært heftige bølger mot slutten. Båten stod nesten loddrett, og Christer fikk en svær sjø over hele seg.

 

Gjølstad-fossen. La oss litt til høyre, deretter midt i. Bra fart gjennom stryket. Skarstad-folket hadde kjørt opp dit i båt og bivånet det hele fra orkesterplass. De hadde akkurat røket på en stein og ødelagt den nye propellen. Stor mottagelse på ny-rigget molo ved Skarstad gård. Masse folk møtte opp (mor, far, tante Grete og onkel Lars, søster Linda, Mats og 3 gårdsarbeidere). Jordbær, champagne og grillmat – godt! Bækkan, Tos, Mammaen + niesene møtte oss på kornsiloen. Lillian møtte oss hjemme hos Christer – vi to dro ut og spiste på kvelden. Så deretter video fra turen med Anette og Christer.

 

DAG 8 SØNDAG 13. JULI


Kongsvinger – Funnefoss, 42 km – 7.00t


·         Generelt: Flatt vann hele dagen. To bæringer

·         Tid: Avreise kl 12.00 (etter en lengre frokost). Framme kl 21.30.

·         Vær: Strålende vær, omtrent vindstille eller litt motvind. Varmt!

 

Halvtimes ispause på Skarnes. Ankomst Sandgrund campling kl 17.30 til en bedre Hamburger-middag. Masse liv der, med vannskikjøring, veteranbil-treff og helikopter-kjøring.

 

Eneste antydning til krusninger på vannet var ved Kongsvinger-brua og Brakerud-fossen (Strømner-fossen) ved Strøm kirke. Men beskrivelsene i boka til Køhn er meget misvisende! Han må ha padlet der sommeren 1995 (storflommen) når han anbefaler bæring forbi Strømner-fossen. Det var så vidt det var virvler i vannet!

 

Framme ved Funnefoss kraftverk kl 20.00 etter en litt panikk-artet landing før demningen. Tok opp kanoen på venstre side, ved en bauta. Det er krefter i strømmen selv om det ikke ser slik ut! Selv om vi feilberegnet litt, var det egentlig en fin plass å ta opp. Trillet til høyre over demningen, gikk så helt opp til hovedveien, fulgte den til venstre før vi tok av til venstre til Frognerstranda camping. Framme kl 21.30. MEN: Går det ikke en grusvei omtrent langs med elva (vanskelig for oss å si med så stor målestokk på kartet)? I hvert fall føltes det unødvendig langt med 1,5 times trilling (ca 5 km) for de få hundre metrene det er mellom demningen og campingen. Må sjekkes. 90 kr for å slå opp teltet.

 

DAG 9 MANDAG 14. JULI


Funnefoss – Fetsund, 42 km – 6.15t


·         Generelt: Flatt vann hele dagen. To bæringer

·         Tid: Avreise kl 0900. Ankomst Fetsund lenser kl 1615.

·         Vær: Strålende, men meget varmt! Vindstille

 

På Rånåsfoss kl 12.15. 1 times pause inkl lunsj og intervju med Romerikes Blad (stod 15. juli – henvisning fra førstesiden!). Flott båtopptakingsplass på høyre side, etter bru nr 2. Perfekt betong-anlegg forbi dam-verket med båtutsettingsplass på nedsiden. Kort trilling med andre ord!

 

40 min til Bingsfoss. Fin opptakingsmulighet litt til venstre på øya. Gikk til venstre ved hovedveien, hvilket vi fikk greie på var dumt i ettertid. Burde gått høyre og ned på stranda der.

 

Meget langt det siste strekket til Fetsund! Varm velkomst med Elisabet, Tore, Emilie, Kristian, Svein, Ellen, Ellen, Fredrik og Lillian ved Fetsund Lenser. Grilling i Tærud Terrasse på kvelden med Anette og Christer

 

DAG 10 TIRSDAG 15. JULI


Øyeren – Mørkfoss, 32 km – 5.30t


·         Generelt: Øyeren er svært lang!

·         Tid: Avreise kl 0900. Framme kl 15.15

·         Vær: Utrolig varmt, 29 grader i skyggen. Vindstille eller lett medvind

·         Fisket: Fisket litt i deltaet før Øyeren vider seg ut. Fikk ei gjedde på 700g

 

Slitne, uendelige strekker – så kun 2 forskjellige bilder i løpet av hele dagen. Pappa hentet oss. Bursdag ved Mjær, Danmark etterpå, der Lillian og Bjørn Schou også var med.

 

DAG 11 ONSDAG 16. JULI


Vamma – Sarpsborg, 26 km – 4.30t


·         Generelt: Flatt vann, fine omgivelser

·         Tid: Avreise 12.40 fra Sundås. Ankomst Strømnes kl 18.00.

·         Vær: Strålende, men tøff østavind (sidevind).

·         Fisket: Fisket litt på Strømnes. Christer fikk vederbuk på 800 gram + noen småabbor. Jeg fikk intet.

 

Kjørte først inn til Vamma kraftstasjon for å sette ut der, men vanskelig for oss å se en fornuftig plass å komme oss ned til elvebredden. Isteden kjørte vi til Sundås og satte ut der, fin båtutsettingsplass.

 

Det var tøft for bakpadler over Glomma-Sjøen. Den tøffe sidevinden tvang kanoen opp mot vinden (!). Times lunsj underveis på Furuholmen ved ”Storbogen” (der Glomma deler seg i to). Meget pent sted, to slepebåter lå til kai i sundet.

 

Glimrende overnattingssted på Strømnes, idyllisk! Vi dro først noen hundre meter forbi, men bestemte oss for å vende tilbake til den fine plassen. Det ble en stri tørn! Tror ikke vi skal prøve Glomma motstrøms neste år! Overnattet under åpen himmel i det fine været. Christer ble omringet og vekket av 5 sauer. Alle skvatt like fælt! Til å le seg i hjel av!

 

DAG 12 TORSDAG 17. JULI


Sarpsborg – Fredrikstad, 25 km – 4.00t


·         Generelt: Flatt vann, en bæring

·         Tid: Avreise kl 10.15. Ankomst kl 15.00

·         Vær: Strålende, men tordenvær i bilen på vei hjem

 

Padlet Glengshølen for å unngå Sarpefossen. Meget elegant – slapp alle problemene de andre ekspedisjonene hadde hatt. Trillet gjennom Sarpsborg by, gjennom parken og ned til Sandesund. Intervju med Henriette fra Sarpsborg Arbeiderblad. Fin båtutsettingsplass til venstre bortover bryggene. Løftet opp en kjetting og lurte ut kanoen mellom kaia og en fortøyd båt.

 

Ankomst Fredrikstad kl 15.00. Spiste, drakk og koste oss i Gamlebyen. Lillian hentet oss noen timer senere.

 

Martin A Carlson Oterholt

Bakpadler