lørdag 3. august 2002

«LOFTET» – Jotunheimen sommeren 2002

 

«LOFTET» – grei dagstur i Jotunheimen sommeren 2002

 

 På tur:

-          Lillian Oterholt (29 år)

-          Pandora (kongepuddel, 5 år)

-          Martin Andreas Carlson Hovde Oterholt (31 år)


Loftet er ei diger steinrøys som er fullstendig flat på toppen. Fjellet er i tillegg svært bredt, så man går oppover med fjeset mot fjellsiden og får liten følelse av utsikt underveis.

Vi tok turen 3. august 2002 i strålende sommervær, med start fra Jotunheimen fjellstue (35 min kjøring fra Lom).

Første biten gikk vi var det sti, retning Veslloftet (1 630 m o h). Det er litt småvondt å gå fordi de lyse steinene i røysa er av den svært lette sorten, og vipper derfor hele tiden. Stien svinner hen etter hvert, og vardingen tar da peiling mot den første bekken som er merket av på kartet. Bekken følges deretter oppover i det som er det bratteste partiet på turen. 

Vel oppe på plattået, ca 1 600 m o h, mistet vi vardingen. Imidlertid virket det som om den gikk rett fram i retning snøbreen (kanskje for å følge høydedraget mot toppen). Men en av våre kjøreregler er å holde oss utenom breer, så derfor styrte vi isteden på skrå oppover til høyre for breen.

Vi hadde med oss Pandora, vår hvite kongepuddel, og fjellet viste seg velegnet for 4-bente, med små bekker å drikke av på alle kanter og ikke altfor bratt.

Vel oppe på det øverste plattået oppdaget vi plutselig en fantastisk utsikt. Loftet fortjente navnet sitt, kanskje Taket hadde passet enda bedre. For det var som å være på Taket – over alt annet, med praktfull oversikt over Jotunheimen på den ene siden og (det vi tror er) Breheimen på andre siden av Bøverdalen. Når man nærmer seg toppen, tar det en evighet før man faktisk er der. Bak hver høyde, dukker det en ny høyde opp. Vel framme, finner man en flott varde.

På kartet ser det ut som det er mulig å gå videre over eggen mot Veslfjelltinden. I så fall vil det være en kjempetur å fortsette videre og gå turen vi gikk 2 dager før; mot Hurrbreatinden, Veslbreatinden, Storbreatinden og St Smørstabbtinden – for så å overnatte på Krossbu.

Hjemover fulgte vi vardingen vi mistet oppover, og den geleidet oss som vi trodde rett mot breen. Vi snudde derfor og gikk samme veien tilbake.

Vel nede hadde vi gått i 5.45t inklusive pause.

Tidsforbruk:

Jotunheimen Fjellstue –Loftet           3.00t

Loftet – Jotunheimen Fjellstue          2.15t

Karttips: Kjøp kartmappen Jorunheimen Vest (2505) (Vest til denne turen) og Jorunheimen Aust (2505). De to kartene med målestokk 1:50.000, dekker det meste av Jotunheimen og er satt sammen av 4 kart hver seg.

 

Lillian, Martin og Pandora